Receptes – kā parasti aptuvenas – freestyle, ar variacijām dažādībai. Starp citu, sanāk visas. ?
Variants A
apm 100-150 g Kakao masa (Liķieris)
apm 50-100 g Kakao sviests
apm 80-100 g Karoba vai kakao pulveris
apm 250-300 g Dateļu milti vai kokospalmas cukurs
Var dažādot ar riekstiem un žāvētajiem augļiem, lobītajām kaņepēm, ķirbju sēkliņām.
Būs vairāk dateļu cukurs – būs drupanāks. Vairāk karobs vai kakao – rūgtenāks un stiprāks, vairāk kakao sviests – maigāks un blīvāks, tomēr ātrāk siltumā izkusīs.
Tvaika peldē Izkausē kakao masu, kakao sviestu, pievieno karoba vai kakao pulveri, samaisa un pievieno dateļu cukuru vai kokospalmas cukuru. Cukurus vēlams caur sietiņu izsijāt, jo tie mēdz salipt kunkuļos.
Lej/liek formiņās vai salej līdz 2-3mm biezā slānī kādā traukā – plānāks būs garšīgāks.
Ievieto saldētavā vai vismaz ledusskapī.
Šādas “šokolādes” vajag glabāt vēsumā – jo karstumā strauji izkūst. Ja mainās temperatūra, kakao sviests mēdz “izsvīst” kā balta apsarme – tā ir kakao sviesta dabiska īpašība.
Vislabāk gatavot svaigu, turēt ledusskapī un apēst, nevis glabāt mēnešiem.